Taurons balena a Oslob

img_4859

20 metres de peix que es queda nedant per la costa poc profunda d’Oslob? Estrany, no?

Però ai, la temptació és tan gran que caus en el parany, i penses que no es pot deixar escapar l’oportunitat de veure el peix més gran del món, des d’una barca, sense mullar-te ni un pèl.

Som a Oslob, al sud de l’illa de Cebú, Filipines. Aquí la gent viu del mar. Un dia, un pescador va observar que se li acostava un petit tauró balena, i per evitar que li espantés els peixos, li va tirar una mica de peixito petit que tenia. I vet-t’ho aquí, que a l’endemà el tauronet va tornar, i a l’altre ja n’eren dos… I així va ser com l’associació de pescadors d’Oslob es va convertir en la única associació de pescadors del món que no es dediquen a pescar, si no a donar de menjar als peixos.

img_4740

Aquí es comencen a encendre alarmes. Evidentment, no és una experiència natural, els pescadors van llençant al mar el menjar perquè els taurons els segueixin i tots els turistes estan a les seves barquetes mirant-s’ho. Alguns es submergeixen per fer-se el selfie de rigor amb l’animal. Hi ha molt de debat sobre aquesta pràctica, donat que els benjamins dels taurons balena sembla que han deixat de fer les migracions naturals i es queden a la costa d’Oslob depenent del menjar dels pescadors. Els pescadors es defensen dient que d’aquesta manera els tauronets se salven de la pesca i sobreviuen fins a l’edat adulta. Deixo el debat a les vostres mans. Nosaltres podem parlar de la nostra experiència:

img_4810

Ens llevem a trenc d’alba, tot està organitzat, tenim un numeret i un guia en un grup d’unes 8 persones. Pugem a una pick up que ens porta a la platja en qüestió. Allà ens fan la xerradeta que es basa eminentment en el respecte a l’animal, i penses, què bé que ho tenen muntat, tot això pel benestar de l’animal. A la xerrada sortien gràfics amb un tauró balena adult, demanaven una distància mínima de 5 metres i la prohibició total de tocar-lo. Després d’esperar el nostre torn, ens pugem a la barqueta i ens adonem que la realitat no té res a veure. Hi ha un cercle de barquetes rodejant els tauronets, que són grans, però evidentment 20 metres no fan (potser 5). La gent s’hi tira per fer-se el selfie de rigor i els taurons passen a tocar encegats per la pudor de preparat de peix. I tots allà muntant un espectacle. Que prens distància i penses, quina depravació la nostra, la curiositat ens fa fer cada cosa… i per altra banda t’enlluernes amb la brillantor de la pell del peix, aquella boca tan gran, aquelles aletes tan flexibles i no pots evitat obrir la boca de la impressió que fa, de quin animal més preciós. I t’aïlles, i vols pensar que està bé, que ha estat una experiència única per tots.

img_4806

img_4773

Que com tot a la vida té una cara i una creu, i els nens quan tornin al cole volen parlar dels animals que hem vist al viatge i el tauró balena és molt protagonista. I saben que el que han vist són els tauronets petits, que normalment mengen plancton però que allà els donaven menjar, i que sí, que estarien molt millor a mar obert com els seus pares.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s